Vinster med bättre samarbeten och kommunikation

Hållbart byggande med BIM som affärssystem

Examensarbete publicerat 2021-05-24

Utbildning: Ingenjör inom Infrastrukturprojektör och BIM vid Stockholms Tekniska Institut

BIM som affärssystem.E.C.Hammar.STI.Examensarbete.PUBLICERAD.20210524 .pdf

Läs studien

Klicka på dokumentet för att läsa pdf:en, eller klicka här

Sammanfattning

Bygg- och anläggningsbranschen måste ha ett tydligare miljö- och klimatarbete för att uppnå målet om att minska utsläppen med 50 procent till år 2030 och nå klimatneutralitet till 2045. För att nå målet om CO2 behövs bättre samarbete och digitalisering. BIM som samarbetsform möjliggör bättre planering, bättre kvalitet, leverans on time, bättre flöden mellan parter och lägre totalkostnader. Dock använder inte alla i branschen verktyg som är anpassade för BIM.

Studien framhåller att effektivitetsutvecklingen i branschen är förhållandevis låg i jämförelse med andra branscher både i Sverige och internationellt. Bolagen genomför löpande arbete med att utveckla sina egna interna processer men det finns stora brister i att byggprojektens processer inte är effektiva.

Detta examensarbete är en tvärvetenskaplig studie som undersöker om BIM kan dra lärdomar av etablerad forskning inom affärssystem och digital informationsöverföring. BIM används idag som modell för visualisering men digital kommunikation av öppna filer är knapphändig och utbyte av information mellan databaser nästan obefintlig. Relationshandlingar är inte utformade för digital återanvändning i nästa led. Den digitala mognaden i branschen har gjort att modellen och dokumenthantering för relationshandlingar har utvecklats som separata spår. BIM kan sällan ses som en digital uppdaterad modell av verkligheten under hela livscykeln då återföring av information om vad som är utfört i byggskedet inte uppdateras.

Syftet med denna studie är att bidra till ett hållbart byggande med kontroll över resurser. Det finns kända problemområden med digitalisering av bygg- och anläggningsbranschen som kan överbyggas när fler förstår problematiken genom hela kedjan i en livscykel. Utvecklandet av affärssystem har skett sedan 1970-talet och det finns etablerad global forskning på området. Metoden i arbetet har utförts genom litteraturstudier som sedan är granskad av strategiskt utvalda experter på respektive områden. Arbetet presenterar fakta och ger begreppen ett vidare perspektiv som fler kan förstå och ger därför legitimitet.

Studien besvarar i sitt resultat hypotesen om BIM i sin digitala koppling kan liknas med ett affärssystem. Slutsatsen är att mognadsgraden för BIM idag är bristfällig. BIM som digital samordningsform är ett bra verktyg men för att ta steget mot iBIM där integrerade, gemensamma data används, krävs ytterligare insatser. Branschen kan dra lärdomar av uppbyggnaden av affärssystem. Det finns en möjlighet i digitaliseringen att samtliga aktörer är uppkopplade mot samma moln, med flera integrerande databaser och att aktörernas pusselbit är skriven ett språk så att den kan läsas och utnyttjas och komplettera andras arbeten.

Genom att bättre utnyttja BIM ges nya möjligheter gällande samarbete och kommunikation och därmed skapa bättre förutsättningar för hållbart byggande


Nyckelord: Hållbart byggande, Byggbranschens digitalisering, BIM, Digitala informationssystem, Affärssystem, ERP